Τριγωνο

Στη σχολή ιστιοπλοΐας τρίγωνου ο Ι.Ο.Α.Ν. λειτουργεί τμήμα εκμάθησης αρχαρίων, προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα. Ο νεαρός ιστιοπλόος θα κάνει τα πρώτα του βήματα στην κλάση Optimist και θα έχει την ευκαιρία στο μέλλον να μεταβεί στη κλάση σκαφών τύπου Laser.

Optimist

Το Optimist είναι ένα σκάφος ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά. Παιδιά από τη ηλικία των 7 χρονων μπορούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ιστιοπλοΐα στην κλάση Optimist. Απαραίτητο είναι το παιδί να γνωρίζει κολύμπι, να αγαπά και να σέβεται την θάλασσα . Το σκάφος optimist έχει μήκος 2,3μ, πλάτος 1,13μ και ένα πανί με επιφάνεια 3,5m². Θεωρείται από πολλούς ως το πλέον ασφαλές σκάφος και γι’ αυτό εξάλλου χρησιμοποιείται από τις περισσότερες σχολές ιστιοπλοΐας.

Laser (Standard)

Το Διεθνές Κλάσης ιστιοφόρο Laser, που επίσης ονομάζεται και Laser Standard ή Laser One, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σκάφη στην κατηγορία των μικρών ιστιοπλοϊκών. Ο σχεδιασμός, που έγινε από τον Bruce Kirby, τονίζει την απλότητα και την απόδοση και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που καθιστούν το Laser τόσο δημοφιλές.  Το σκαφος  Laser είναι από τα παλαιότερα στο είδος του, καθώς μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής.  Tο σκάφος laser έχει μήκος 4,2m πλάτος 1,4m και η ιστιοφορία ειναι 7,06m². Το Laser Standard μπορεί να πλεύσει με οποιοδήποτε βάρος, όμως όταν ο άνεμος είναι δυνατός, είναι καλύτερα να είναι μεγάλο και το βάρος του ιστιοπλόου.Υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες στο σκάφος τύπου Laser με βασική διαφορά μόνο το μέγεθος της επιφάνειας του πανιου και την βάση του ιστίου του. Ο σκοπός της κάθε κατηγορίας είναι η σταδιακή πρόοδος του μικρού αθλητή απο τη κατηγορία  Οptimist. Οι αθλητές ξεκινούν με το 4.7 και μεγαλώνοντας απλά αλλάζουν τα ιστία σε Radial και τελικά σε Standard.

## Laser Radial Στην Ευρώπη, το μικρότερο Radial  έχει ξεπεράσει το αρχικό Standard σε δημοτικότητα. Στoυς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 το Radial αντικατέστησε το Standard ως μονοθέσιο σκάφος Γυναικών.  Το Laser τυπου. Radial χρησιμοποιεί την ίδια γάστρα και εξοπλισμό, όπως το πρότυπο Laser, αλλά έχει μικρότερο πανί  (5,76m² ) και μικρότερη βάση ιστου.  Βέλτιστο βάρος αυτής της κατηγοριας είναι απο 55 έως 72 kg. ## Laser 4.7 Η επιφανεια του πανιου στην κατηγορια  Laser 4.7 μειώθηκε κατά 35% από το Standard με μικροτερη "προ-λυγισμένη" βαση ιστού,  επιτρέποντας ετσι ακόμη και ελαφρύτερους αθλητες. Βέλτιστο βάρος αυτής της κατηγοριας είναι 50-55 kg,  αποτελώντας έτσι ένα ιδανικό σκάφος για τους νέους ιστιοπλόους που μετακινούνται από τα Optimist.