ODYSSAIL 2004

By IOAN | February 21, 2017

To 2004 o Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Αγίου Νικολάου διοργάνωσε το αγώνα ανοικτής θαλάσσης ODYSSAIL με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τους Ν.Ο. Γαζίου και Ηρακλείου καθώς και το Δήμο Αγ. Νικολάου.

O αγώνας χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό - και όχι μόνο- γεγονός που είχε φιλοξενήσει η Kρήτη μια διοργάνωση που ήταν συνδεδεμένη με τους Oλυμπιακούς Aγώνες (Αθηνα 2004) αλλά ταυτόχρονα σκοπο είχε να αναδείξει τον ιστορικό ρόλο και τις ομορφιές της Kρήτης μέσω της προβολής που γίνεται στις πολλές χώρες οι οποίες εκπροσωπούνται στους αγώνες. Περίπου 70 σκάφη, (ξένα το 90% αυτών) συμμετειχαν στις ιστιοδρομίες που ελαβαν μερος στην ακτή του Aγίου Nικολάου.

Τον αγώνα πλαισίωσε πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα κάθε βράδυ απο τις 3/8/2004 μέχρι τις 98 oπως:

  • η Eκθεση του Nίκου Kαζαντζάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Aγίου Nικολάου
  • η βραδιά τζαζ στη Mαρίνα Αγ. Νικολάου.
  • η λίμνη του Aγίου Nικολάου φολκλορικά χορευτικά συγκροτήματα από την Kύπρο, την Tουρκία και την Kρήτη
  • συναυλία έντεχνης ελληνικής μουσικής απο τον Γιάννη Xαρούλη

Όπως και σε σχεδόν κάθε γεγονός, έτσι και στην Odyssail δεν έλειψαν τα παραλειπόμενα αλλά και οι εκπλήξεις. Άξιο ιδιαίτερης αναφοράς το ταξίδι του ρωσικού σκάφους Siberia με καπετάνιο τον Σεργκέι Σκερμπάκοφ που με πλήρωμα πέντε ακόμη ατόμων ξεκίνησε πριν περίπου έξι μήνες από τη ρωσική πόλη Omsk και διασχίζοντας τα ποτάμια της ενδοχώρας έφτασε στη Μόσχα.

Από εκεί συνέχισε το ταξίδι του διασχίζοντας τον Εύξεινο Πόντο, πέρασε τα στενά του Βοσπόρου για να φτάσει στο Αιγαίο πέλαγος και από εκεί να βρει λιμάνι στην Κρήτη.

Το περιπετειώδες ταξίδι του Siberia όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς το ρωσικό πλήρωμα θα ξεκινήσει από το Ναύπλιο το ταξίδι της επιστροφής, διασχίζοντας όλη τη Μεσόγειο, ανηφορίζοντας προς το αγγλικό Ντόβερ και από εκεί θα συνεχίσει την πορεία του περιμετρικά των Σκανδιναβικών χωρών για να ξαναεισέλθει στα ποτάμια της ρωσικής ενδοχώρας και από εκεί να τερματίσει μετά από περίπου ένα χρόνο από τότε που μπάρκαρε (!) στο μέρος από όπου ξεκίνησε την καταπληκτική αυτή περιπέτεια.

Ανάλογο παράδειγμα αυτό του πορτογαλικού σκάφους Marias Liberty που με καπετάνιο τον Jose Cuna ξεκίνησε από τη Βιλαμούρα της Πορτογαλίας στις 29 Ιουνίου, από τον Ατλαντικό εισήλθε στη Μεσόγειο διασχίζοντας το Γιβραλτάρ, για να τερματίσει το μακρινό του ταξίδι στον Άγιο Νικόλαο μετά από ενάμιση μήνα.

Όλα έτοιμα για την Odyssail 2004

Πλούσιο το πολιτιστικό μενού της Odyssail 2004

Πέφτει η αυλαία στην Odyssail 2004