Παγκοσμιο Πρωταθλημα IMS-600 2005

By IOAN | September 19, 2005

Poster

The poster

Abstract

Tο 2005 το Παγκοσμιο Πρωταθλημα IMS-600  ένας σημαντικος αγωνας στο καλεντάρι των αγώνων ανοικτής θαλάσσης διοργανώθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IMS-600 είναι ένα θεσμοθετημένο γεγονός από την Παγκόσμια Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, η δε κατηγορία IMS-600 περιλαμβάνει σκάφη ανοικτής θαλάσσης 42 περίπου ποδών (14 μέτρων) που ανταποκρίνονται στις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας και συμμετέχουν τα καλύτερα πληρώματα στο ιστιοπλοϊκό στερέωμα.

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IMS 600 με συμμετοχη 12 σκαφών από Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, Σλοβακία και Ελλάδα.

Διοργανωτής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος IMS 600 ήταν ο Δήμος Αγίου Νικολάου και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Αγίου Νικολάου «ΑΙΟΛΟΣ». Η διοργάνωση του φετινού Πρωταθλήματος αλλά και αυτών των προηγουμένων ετών αποτελεί μέρος του στόχου που έχει ο Δήμος για την τουριστική προβολή του Αγίου Νικολάου και την καθιέρωσή του ως κέντρου για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού και της ιστιοπλοΐας ως άθλημα γενικότερα. Χώρος υποδοχής όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι η Μαρίνα του Αγίου Νικολάου, στην οποία έχουν ήδη διοργανωθεί πολλοί ιστιοπλοϊκοί αγώνες πανελλήνιοι (J24) και διεθνείς (ODYSSAIL, COSI, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα IMS 600 / 2005) με μεγάλη επιτυχία. Η τελετή έναρξης έγινε σε ένα μοναδικό χώρο που δημιουργεί το βενετικό κάστρο που βρίσκεται στο νησί της Σπιναλόγκας. Το προαύλιο της εισόδου του κάστρου είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την τελετή. Ο άνεμος, ένας από τους βασικότερους παράγοντες στην ιστιοπλοΐα, κατόρθωσε να γίνει ο πρωταγωνιστής στους αγώνες και να κλέψει την παράσταση από την πρώτη μέρα.

Στο σύνολό του το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από πλευράς αγωνιστικής είχε πολύ ενδιαφέρον. Έλαβαν μέρος αθλητές ιστιοπλόοι υψηλού επιπέδου που είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, παρουσίασε θέαμα αλλά και τεχνική. Είχε μεγάλο συναγωνισμό που κράτησε έντονο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι διαφορετικές συνθήκες ανέμου που επεκράτησαν κατά την διάρκεια της εβδομάδος, έδωσαν την δυνατότητα στα πληρώματα να δείξουν τις ικανότητες τους σε διαφορετικές συνθήκες ανέμου, και σίγουρα αυτοί που νίκησαν, αξίζουν του τίτλου που κέρδισαν. Το Πρωτάθλημα παρακολούθησε πολύς κόσμος από τα ξενοδοχεία, τις παραλίες αλλά και σε όλο το μήκος της ακτής της πόλης, γιατί όλες οι Ιστιοδρομίες έγιναν κοντά στην ακτή.

Η τελετή Απονομής των Κυπέλλων έγινε στο Ξενοδοχείο Blue Marine και στην συνέχεια ακολούθησε δεξίωση προς τιμή των ιστιοπλόων. Στην Τελετή παρευρέθη ο Βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο γενικός γραμματέας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στον Άγιο Νικόλαο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το καλλιτεχνικό Φεστιβάλ TOUCH 2006 «Καλλιτέχνες σε Επαφή», Εικαστικά Δρώμενα με την φροντίδα της Πόπης Θραψανιώτη εκπαιδευτικού εικαστικών και μια επίσκεψη-μουσική βραδιά στην Αρχαία Λατώ που παρουσίασε το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου. “Όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν ενθουσιασμένοι από την διοργάνωση και τους αγώνες και εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν και σε άλλους αγώνες που θα οργανώσει ο Άγιος Νικόλαος”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές.

Τα αποτελέσματα

1) MELITI IV (GRAND SOLEIL 42R) με κυβερνήτη τον Γιώργο Ανδρεάδη

2) WIND SONG (COMET 41S) με κυβερνήτη τον Serguey Chevtsov

3) ALPHA BANK (IMX-40) με κυβερνήτη τον Θεόδωρο Τσουλφά

Ερασιτεχνών (ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ

1)Το Βουλγαρικό σκάφος PETRA (BAVARIA 42 MATCH) με κυβερνήτη τον Nikola Dukov

2) Το Ρωσικό σκάφος BELLE POULE με κυβερνήτη τον Alexy Tarasov

3) Το Ελληνικό σκάφος FEMME FATALE (FIRST 40,7) με κυβερνήτη του Νούλη Ιορδανίδη.

Καλύτερο Ελληνικό Σκάφος το MELITI IV.

1ος Νικητής της 1ης, 2ης, 5ης, 6ης, 7ης και 8ης Ιστιοδρομίας Κοντά στην Ακτή (Inshore Race) το MELITI IV.

1ος Νικητής της 4ης Ιστιοδρομίας Μεγάλης Διαδρομής Ανοιχτής Θαλάσσης (Offshore Race) και νικητής του κυπέλλου «ΝΕΑΡΧΟΣ»

Το Ιταλικό σκάφος WIND SONG (COMET 41S).

1ος Νικητής της 3ης Ιστιοδρομίας Μικρής Διαδρομής Ανοιχτής Θαλάσσης (Offshore Race) το ALPHA BANK (IMX-40).